Suport

Drepturile de autor și licențele Creative Commons pe FotoFocus.ro

Drepturile de autor și licențele Creative Commons pe FotoFocus.ro

Ce sunt drepturile de autor?

Drepturile de autor sau copyright sunt o formă de protecție recunoscută de lege pentru operele originale, indiferent de modalitatea de creație, de valoare, destinație, modul sau forma de exprimare.

Lucrările postate pe FotoFocus.ro beneficiază de protecția oferită de drepturile de autor?

Implicit, postarea oricărei lucrări pe FotoFocus.ro (fotografie, articol, expoziție foto etc.) intră automat sub incidența Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Acest lucru înseamnă că este interzisă copierea, distribuirea sau utilizarea lucrării în orice mod fără a primi acordul autorului.

Pe site acest lucru va fi marcat adecvat (© Toate drepturile rezervate autorului).

Ce se întâmplă atunci când dorești ca ceilalți să poată reutiliza ceea ce tu ai postat pe site?

Dacă dorești să oferi oamenilor dreptul de a distribui, utiliza și chiar de a refolosi ceea ce ai creat, publică lucrarea ta sub o licență Creative Commons (CC).

Ce sunt licențele Creative Commons (CC)?

Licențele Creative Commons, ușor de folosit, asigură o modalitate simplă și standardizată de a oferi celor din jur permisiunea de a distribui și utiliza creațiile tale în felul în care tu alegi de la început. Licențele CC îți permit să modifici cu ușurință condițiile privind drepturile de autor de la clasicul "© Toate drepturile rezervate" la "CC Unele drepturi rezervate".

Milioane de oameni folosesc licențele Creative Commons pe unele dintre cele mai cunoscute platforme cu conținut generat de utilizatori. Atunci când folosești o licență Creative Commons pentru a distribui fotografiile sau articolele tale, creația ta devine parte a unei rețele globale de resurse accesibile care include opere ale artiștilor, profesorilor, oamenilor de știință și guvernelor.

Cum folosesc licențele Creative Commons pe FotoFocus.ro?

Acest lucru îl poți face foarte ușor selectând din câmpul "Opțiuni licență", aflat în pagina Postează, una din cele 6 licențe Creative Commons:

 • Atribuire (Attribution CC BY)
  Această licență permite celorlalți să copieze, să distribuie sau să utilizeze lucrarea ta în orice mod, chiar și în scopuri comerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere. Este recomandată pentru o răspândire cât mai rapidă a lucrării tale.
 • Atribuire-Distribuire în condiții identice (Attribution-ShareAlike CC BY-SA)
  Această licență permite celorlalți să copieze, să distribuie sau să utilizeze lucrarea ta în orice mod, chiar și în scopuri comerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere și să distribuie noua lucrare doar sub o licență identică cu cea selectată de tine.
 • Atribuire-Fără modificări (Attribution-NoDerivs CC BY-ND)
  Această licență permite celorlalți să copieze și să distribuie lucrarea ta, chiar și în scopuri comerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere și să NU aducă nici un fel de modificări lucrării tale.
 • Atribuire-Necomercial (Attribution-NonCommercial CC BY-NC)
  Această licență permite celorlalți să copieze, să distribuie sau să utilizeze lucrarea ta în orice mod, numai în scopuri necomerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere.
 • Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiții identice (Attribution-NonCommercial-ShareAlike CC BY-NC-SA)
  Această licență permite celorlalți să copieze, să distribuie sau să utilizeze lucrarea ta în orice mod, numai în scopuri necomerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere și să distribuie noua lucrare doar sub o licență identică cu cea selectată de tine.
 • Atribuire-Necomercial-Fără modificări (Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND)
  Această licență este cea mai restrictivă din cele 6. Aceasta permite celorlalți să copieze și să distribuie lucrarea ta, numai în scopuri necomerciale, cu condiția să îți acorde recunoaștere și să NU aducă nici un fel de modificări lucrării tale.

Link-uri utile

Descarcă

Parteneri:

AAFRO.ro Suceava 360 Bucovina 360

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul în legătură cu utilizarea acestora. Află mai multe

Am revenit cu un nou design și noi servicii. Mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis sugestii și păreri până acum. Ne-au fost de un real folos.

Dacă ai descoperit o problemă legată de site, ai noi idei sau vrei doar să îți spui părerea, folosește formularul de mai jos pentru a ni le aduce la cunoștință.