Festivalul național de fotografie "Locuri de lângă noi"

0

0

Festivalul național de fotografie "Locuri de lângă noi"

La începuturile modernității, fotografia prin imaginea înregistrată analogic se remarca printre artele vizuale ca fiind o referință în ceea ce privește realitatea estetică, prin variate și complexe implicații în viața socială a oamenilor, fiind recunoscută în prezent prin forma sa digitală, ca un fenomen al culturii vizuale de masă, extinsă indefinit prin funcția sa generică.

Intitulat generic Locuri de lângă noi, festivalul de fotografie organizat de Casa de Cultură a Studenților din Petroșani prin Ministerul Tineretului și Sportului, revine cu cea de-a 8-a ediție, devenit o consecință firească a creșterii interesului pentru fotografie, fiind adresată profesioniștilor din domeniu, studenților și publicului extins, reuniți sub auspiciile pasiunii comune pentru imagine.

În acest context, în urmă cu opt ani s-a născut ideea unui eveniment destinat în exculsivitate fotografiei, eveniment care a debutat din inițiativa unor iubitori de imagine și din dorința de a (re)aduce în regiunea de vest a țării un context fiabil pentru această activitate, devenind între timp un demers instituțional care și-a propus să promoveze activ domeniul, și care în scurt timp a depășit granițele județului de origine.

Astfel, inițiativa desfășurării festivalului a fost demarată de către artistul fotograf Petrișor Crăciunoiu, împreună cu regretatul fotograf Ovidiu Rațiu, profesorul Dorel Găină de la Universitatea de Artă și Design din Cluj și Lect. univ. dr. Lavinia Hulea, care și-au propus să susțină acest demers cu profesionalism, canalizând sub genericul amintit o serie de manifestări și parteneriate create cu instituții de învățământ superior din țară: Universitatea din Petroșani, Universitatea de Artă și Design din Cluj și în prezent cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design.

Varietatea temelor propuse pe parcursul edițiilor precedente au culminat cu sublinierea rolului imaginii fotografice în raport cu experiențele culturale, specifice realității sociale locale sau ca un instrument util în identificarea oscilației culturale create de tranziția specifică perioadei contemporane. Tematicile și ateliere practice au fost susținute constant pe parcursul edițiilor evenimentului prin module practice de fotografie, workshop-uri, prezentări de portofolii, echipamente și accesorii tehnice.

Bazându-se și pe schimburile de experiențe acumulate prin sesiunile fotografice propuse în natură de către asociația Adventure Photo Team, cei doi fotografi amintiți au pus bazele unui festival unde participanții și publicul sunt antrenați constant în dialog cu specialiștii, formând astfel încă din timpul evenimentului, fonduri de analiză vizuală ale imaginilor propuse în concurs, caracterizate printr-o critică estetică și constructivă, care canalizează și încurajază astfel activitatea viitorilor artiști fotografi.

Invitați: dr. Cristian Graure, artist vizual și profesor (Facultatea de Arte și Design din Timișoara) și Daniel Bocșe, artist vizual și profesor (Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva).

Programul festivalului:

Vineri (07.06.2019), orele 16.00: deschiderea oficială, vernisajul lucrărilor studenților și expunerea tematicii festivalului.

Sâmbătă (08.06.2019):

- orele 10.00: Atelierele de creație: Ovidiu Manolescu (Înapoi la Origini), Raoul Poenar (Tehnici experimentale în fotografia de portret), Câtă Tibori (Lumini, modificatori, exponometre);

- orele 12.00: Startul pentru itinerarul fotografic cu tema Oameni de lângă noi;

- orele 14.00: Predarea imaginilor realizate;

- orele 15.00: Jurizarea imaginilor și premierea câștigătorilor.

DE LA Stefan
DATA PUBLICĂRII 16.05.2019
CATEGORIE Evenimente
VIZITE 57
COMENTARII 0
TAGURI

Autentifică-te pentru a putea să raportezi conținutul pe care îl consideri necorespunzător.

Publică articol

Comentarii (0)

Browser-ul pe care îl folosești nu suportă HTML5.

Instalează un browser modern pentru a putea folosi această funcție.

Încărcarea imaginii nu s-a putut realiza.

Verifică daca ai selectat un fișier cu extensia JPG, JPEG, GIF sau PNG cu dimensiunea maximă de 2 MB și încearcă din nou.

Ne pare rău. A apărut o eroare la procesarea fotografiei. Reîncarcă pagina și încearcă din nou.

În curs de procesare... Te rugăm să aștepți.
Emoticoane
Adaugă imagine

Ne pare rău. Comentariul NU a putut fi înregistrat

Posibile motive:

- a apărut o eroare temporară la adăugarea comentariului. În acest caz, reîncarcă pagina și încearcă din nou;
- autorul te-a adăugat în lista lui cu utilizatori blocați. În acest caz, nu mai poți să îi trimiți mesaje sau să comentezi și să votezi conținutul adăugat de el.

Afișează mai multe
Se încarcă...

Comentarii Facebook

Parteneri:

AAFRO.ro Suceava 360 Bucovina 360
Din data de 19.10.2019 site-ul va intra într-o perioadă de inactivitate. După această dată conținutul publicat (fotografii, articole etc.) nu va mai putea fi accesat.

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul în legătură cu utilizarea acestora. Află mai multe

Am revenit cu un nou design și noi servicii. Mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis sugestii și păreri până acum. Ne-au fost de un real folos.

Dacă ai descoperit o problemă legată de site, ai noi idei sau vrei doar să îți spui părerea, folosește formularul de mai jos pentru a ni le aduce la cunoștință.