Fata afgană - descoperă povestea din spatele uneia dintre cele mai renumite fotografii din istorie

0

0

Fata afgană - descoperă povestea din spatele uneia dintre cele mai renumite fotografii din istorie

Ochii săi au captivat o lume întreagă din momentul în care a apărut pe coperta celor de la National Geographic în 1985.

De Cathy Newman. Fotografie de Steve McCurry.

Își amintește acel moment, când fotograful a fotografiat-o. Își amintește furia sa. Bărbatul era un străin. Nu a mai fost fotografiată până atunci și nici în următorii 17 ani până s-au reîntâlnit.

Și fotograful își amintește. Lumina era delicată. Tabăra de refugiați din Pakistan era o mare de corturi. În interiorul cortului unde era școala a observat-o pentru prima oară. Simțindu-i timiditatea, a abordat-o ultima dintre toate fetele. I-a spus că o poate fotografia. “Nu credeam că fotografia fetei ar putea fi diferită față de tot ce am fotografiat în acea zi.”, își amintește el de dimineața din 1984 petrecută documentând calvarul refugiaților din Afganistan.

Portretul de Steve McCurry s-a dovedit a fi una din acele imagini care îți fac inima să bată mai puternic, iar în iulie 1985 a apărut pe coperta acestei reviste. Ochii săi sunt de un verde marin și poți citi în ei tragedia unui pământ secat de război. A devenit cunoscută la National Geographic ca „Fata afgană” și timp de 17 ani nimeni nu i-a știut numele.

În luna ianuarie o echipă de televiziune și film de la National Geographic l-a adus pe McCurry în Pakistan pentru a o căuta pe fata cu ochii verzi. I-au arătat poza prin împrejurimile Nasir Bagh, tabăra de refugiați de lângă Peshawar, unde a fost făcută poza. Un profesor de la școală susținea că îi cunoaște numele. O tânără pe nume Alam Bibi a fost localizată într-un sat din apropiere dar McCurry a decis că nu era ea.

Un bărbat ce știa despre căutarea fetei susținea că o cunoaște pe fata din fotografie. Locuiau împreună în tabără când erau copii. S-a reîntors în Afganistan cu mulți ani în urmă și acum locuiește în munți aproape de Tora Bora.

I-a luat 3 zile pentru a ajunge. Satul ei e la 6 ore de condus și 3 ore de mers pe jos în afara graniței. Când McCurry a văzut-o intrând în cameră, și-a spus în sinea sa că ea e fata pe care o căuta.

Numele au putere, deci să vorbim despre numele său. Se numește Sharbat Gula, și este Pashtun, cel mai războinic dintre triburile afgane. Se spune că Pashtun au pace doar când sunt în război iar ochii ei, atunci și acum, ard cu ferocitate. Are 28 sau poate 29, sau chiar 30. Nimeni, nici chiar ea nu știe sigur. Poveștile se schimbă precum nisipul într-un loc în care nu există înregistrări.

Timpul și greutățile i-au șters tinerețea. Geometria obrazului s-a înmuiat. Dar strălucirea din ochi i-a rămas la fel.

Fata afgană - descoperă povestea din spatele uneia dintre cele mai renumite fotografii din istorie

A avut o viață grea” spune McCurry. “Mulți dintre cei de aici îi împart povestea”. 23 de ani de război, 1,5 milioane de morți, 3,5 milioane de refugiați. Aceasta este povestea Afganistanului în ultimul sfert de secol.

Acum să avem în vedere această fotografie a unei tinere fete cu ochi verzi. Ochii săi îi provoacă pe ai noștri. Nu ne putem feri privirea.

Nu există familie care să nu fi gustat din amărăciunea războiului,” spune un negustor afgan în revista National Geographic din 1985 care a apărut cu fotografia lui Sharbat pe copertă. Era doar un copil când țara sa a fost prinsă în ghiarele invaziei sovietice. Avea probabil doar 6 ani când o bombă i-a ucis părinții. Ziua, cerul anunță teroare. Noaptea, morții erau îngropați și întotdeauna sunetul avioanelor o străpungeau cu teamă.

Am părăsit Afganistanul din cauza războiului” spune fratele său, Kashar Khan, completând povestea vieții sale.

Călăuziți de bunica lor, el și cele 4 surori au mers în Pakistan. Timp de o săptămână au mers prin munți acoperiți cu zăpadă, cerșind pături pentru a se încălzi.

Nu știai niciodată când apăreau avioanele. Ne ascundeam în peșteri

Călătoria începută cu pierderea părinților și traversarea munților pe jos s-a terminat într-o tabără de refugiați locuind printre străini.

Oamenilor din mediul rural cum e Sharbat le este dificil să trăiască înghesuiți într-un lagăr de refugiați”, explică Rahimullah Yuzufzai, un respectat jurnalist pakistanez care a fost translator pentru McCurry și echipa de televiziune. “Nu există intimitate. Trăiești la mila celorlalți oameni”. Mai mult decât atât, trăiești la mila politicii celorlalte țări.

Este nesfârșita tragedie a Afganistanului. Rezistență. Invazie. Se va opri vreodată? “Fiecare schimbare de guvern aduce speranță.”, spune Yusufzai. “De fiecare dată, poporul afgan a fost trădat de liderii săi și de cei din afară care au pretins că îi este prieten și salvator.

La mijlocul lui 1990, în timpul unei pauze în luptă, Sharbat Gula a plecat acasă în satul său la poalele munților acoperiți de zăpadă. Acolo sunt plantații de porumb, grâu, orez, câțiva nuci, un pârâu ce se revarsă din munți (cu excepția perioadei de secetă), dar nu sunt școli, spitale, drumuri sau apă de la robinet.

Iată cum decurge o zi din viața ei. Se trezește înainte de răsărit și se roagă. Aduce apă de la pârâu. Gătește, face curățenie și spală rufe. Are grijă de copiii săi, sunt viața sa. Robina are 13 ani iar Zahida 3. Alia, bebelușul, are doar un an. A mai avut și o a patra fiică dar a murit când era mică.

Soțul ei, Rahmat Gul, este slab, nu foarte înalt, cu un zâmbet precum sclipirea unui felinar în amurg. Ea își amintește că s-au căsătorit când avea 13 ani. “Nu”, spune el, avea 16. Căsătoria a fost aranjată.

El locuiește în Peshawar (sunt câteva locuri de muncă în Afganistan) și lucrează într-o brutărie. El se ocupă de facturile medicale. Dolarul pe care îl câștigă într-o zi dispare precum fumul. Astmul ei, ce nu tolerează căldura și poluarea din Peshawar în timpul verii, îi limitează timpul petrecut în oraș alături de soțul ei. Restul anului trăiește în munți.

La vârsta de 13 ani, Yusufzai, jurnalistul, explică, că ea ar fi intrat in Purdah, o existență izolată aleasă de multe femei islamice odată ajunse la pubertate.

Femeile s-au retras de ochii lumii”, spune el. Pe stradă poartă o burka de culoarea prunei, care ridică un zid între ea și lumea exterioară, de ochii oricărui bărbat în afară de soțul ei. “Este un lucru frumos de purtat, nu un blestem”, spune ea.

Confruntată cu întrebări, se retrage în șalul negru înfășurat în jurul feței, ca și cum făcând asta și-ar dori să se evapore. I se putea citi furia din ochi. Nu este obișnuită să se supună întrebărilor străinilor.

S-a simțit vreodată în siguranță?

Nu. Dar viața sub conducere talibană a fost mai bună. Măcar a fost pace și ordine.

A văzut vreodată fotografia cu ea?

Nu

Poate să-și scrie numele, dar nu știe să citească. Nutrește speranța ca fetele sale să fie educate. “Vreau ca fetele mele să aibe abilități”, spune ea. “Am vrut să termin școala dar nu am putut. Mi-a părut rău când a trebuit să plec.

Se spune că educația este mișcarea din întuneric spre lumină. Nu există asemenea lumină pentru ea și e posibil să fie prea târziu și pentru fiica ei de 13 ani, spune Sharbat Gula. Cele 2 fiice mai mici mai au o șansă.

Reuniunea dintre femeia cu ochii verzi și fotograf a fost tăcută. Referitor la subiectul femeilor căsătorite, tradiția este strictă. Nu are voie să se uite și nu are voie să zâmbească la un bărbat care nu este soțul ei. Nu i-a zâmbit lui McCurry. Expresia ei, spune el, a fost plată. Nu putea înțelege de ce fotografia sa a impresionat atât de mulți oameni. Nu cunoaște puterea acelor ochi.

Existau șanse atât de mici ca ea să fie în viață, ca ea să poată fi gasită, să suporte atâtea pierderi. Desigur, în fața asemenea necazuri, sufletul se poate atrofia. Cum a supraviețuit totuși, a fost întrebată.

Răspunsul a venit înfășurat într-o certitudine de neclintit.

“A fost voia Lui Dumnezeu”, spune Sharbat Gula.

DE LA Tibi T.
DATA PUBLICĂRII 06.05.2016
CATEGORIE Diverse
VIZITE 474
COMENTARII 0
TAGURI

Autentifică-te pentru a putea să raportezi conținutul pe care îl consideri necorespunzător.

Publică articol

Comentarii (0)

Browser-ul pe care îl folosești nu suportă HTML5.

Instalează un browser modern pentru a putea folosi această funcție.

Încărcarea imaginii nu s-a putut realiza.

Verifică daca ai selectat un fișier cu extensia JPG, JPEG, GIF sau PNG cu dimensiunea maximă de 2 MB și încearcă din nou.

Ne pare rău. A apărut o eroare la procesarea fotografiei. Reîncarcă pagina și încearcă din nou.

În curs de procesare... Te rugăm să aștepți.
Emoticoane
Adaugă imagine

Ne pare rău. Comentariul NU a putut fi înregistrat

Posibile motive:

- a apărut o eroare temporară la adăugarea comentariului. În acest caz, reîncarcă pagina și încearcă din nou;
- autorul te-a adăugat în lista lui cu utilizatori blocați. În acest caz, nu mai poți să îi trimiți mesaje sau să comentezi și să votezi conținutul adăugat de el.

Afișează mai multe
Se încarcă...

Comentarii Facebook

Parteneri:

AAFRO.ro Suceava 360 Bucovina 360

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul în legătură cu utilizarea acestora. Află mai multe

Am revenit cu un nou design și noi servicii. Mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis sugestii și păreri până acum. Ne-au fost de un real folos.

Dacă ai descoperit o problemă legată de site, ai noi idei sau vrei doar să îți spui părerea, folosește formularul de mai jos pentru a ni le aduce la cunoștință.