Album foto "Maestrul"

1

0

Fotografii album

Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“

Artiştii lirici constănţeni se bucură, până la finele acestei săptămâni, de prezenţa şi de îndrumarea maestrului Vasile Moldoveanu. Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi cetăţean de onoare al oraşului, marele tenor al lumii, născut la Constanţa, este pentru prima dată în oraşul natal în calitate de conducător al unui Master Class de artă vocală pentru artiştii cetăţii Tomisului.

Cursurile de măiestrie vocală sunt organizate de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, în perioada 13 - 20 mai. Cursanții sunt atât studenți actuali ai facultății, cât și alumni, în prezent artiști lirici ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. Deşi mai mulţi artişti au fost dornici de a participa la cursurile de măiestrie vocală, doar zece dintre aceştia se bucură de primul Master Class al maestrului, ceilalţi fiind programaţi pentru întâlnirile viitoare.

„Maestrul Vasile Moldoveanu este un mentor al facultăţii noastre, este mentorul principal al specializării Canto, şi, fiind doctor Honoris Causa al universităţii noastre, rămâne cadru didactic de onoare al acestei instituţii, de aceea va veni şi pe viitor la «Ovdius», a explicat profesorul Ioan Ardelean.

„Sunt anumite lucruri care trebuie înnobilate“

În fiecare zi, maestrul le îndrumă paşii artiştilor constănţeni, vreme de şapte-opt ore, dar maestrul îi va consilia în continuare, punând o cărămidă în fundaţia carierei lor. „Mă bucur să descopăr voci atât de impresionante, care pot face cinste ţării noastre şi pe alte meleaguri“, a declarat Vasile Moldoveanu. „Intenţia mea este de a-i îndruma. Dar asta numai dacă vor accepta sfaturile mele şi ideea mea de condus vocea. Sunt anumite lucruri care trebuie ameliorate, înnobilate“, a declarat maestrul.

„Ei au deja profesorii lor. Unii dintre ei sunt foarte bine şcolarizaţi, dar sunt şi alţii care au o pregătire mai puţin temeinică. Dar dacă după aceste pregătiri se întorc la vechile obiceiuri, se pot crea confuzii serioase la nivel de percepţie. De aceea, pe unii dintre ei voi continua să îi coordonez de la distanţă“.

„Trebuie să îi ajutăm să mănânce o pâine mai demnă“

Aceste cursuri de înaltă măiestrie vocală îi vor ajuta pe artiştii lirici să îşi corecteze postura, să îşi controleze şi să îşi conducă vocea spre înalta performanţă. „Trebuie să îi ajutăm să mănânce o pâine mai demnă. Şi asta nu depinde doar de studiile lor. Chiar dacă posedă talent şi pregătire de înalt nivel, artiştii trebuie să aibă o viaţă demnă. E o meserie de creaţie. Dacă la sfârşit de lună, când iau salariul, artiştii se chibzuiesc, pentru că nu au cu ce plăti gazele sau întreţinerea, nu pot crea, e imposibil!“, a declarat marele tenor român.

„Nu se poate să nu existe aici un teatru adecvat“

Ca de fiecare dată, marea durere a artistului care şi-a revăzut urbea natală după zeci de ani este că aici cultura nu este valorificată corespunzător. „Arta a fost prea mult lăsată la o parte. Tot timpul se spune am învăţat un lucru: cultura e oglinda noastră, a oricărei naţii, nu doar a României. La Constanţa, cultura există, dar mocneşte. Am intrat în teatru şi m-a durut sufletul. Nu se poate să nu existe aici un teatru adecvat, Constanţa are această posibilitate. E un potenţial enorm, şi am spus-o peste tot. Aveţi un cazino superb, trebuie valorificat!“, a declarat Vasile Moldoveanu. Acesta spune că a auzit doar vorbe şi promisiuni despre reabilitarea cazinoului, dar nu a văzut nimic palpabil până acum.

„Cum să se plângă Constanţa că are săli goale?!“

Despre oraşul natal, Vasile Moldoveanu spune: „Constanţa e o uvertură, o deschidere către occident, către orient. Cum să se plângă Constanţa că are săli goale?! Imposibil! Trebuie să luptăm pentru asta! Probabil că astea vor veni, dacă avem bunăvoinţă, dar este nevoie de oameni implicaţi!“, a adăugat tenorul.

Ultima zi de Master Class se va încheia cu o gală - un concert de arii în interpretarea cursanților, cu începere de la ora 19.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius“. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ci, aşa cum a explicat maestrul, acesta reprezintă darul său pentru Constanţa, ţinând cont că Ziua Constanţei se celebrează pe 21 mai.

Un artist constănţean, celebru în toată lumea

Născut în oraşul de la malul mării, artistul liric Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, după şase decenii, timp în care a cucerit marile scene ale lumii. Constănţenii nu ştiau însă că cel supranumit „tenorul de pe patru continente“ s-a născut în oraşul lor, într-o casă de pe strada Călăraşi.
DE LA Gelu Stramboaia
TEMA Oameni
NR. FOTOGRAFII 8
VIZITE 12
COMENTARII 0
TAGURI

Autentifică-te pentru a putea să raportezi conținutul pe care îl consideri necorespunzător.

Comentarii (0)

Browser-ul pe care îl folosești nu suportă HTML5.

Instalează un browser modern pentru a putea folosi această funcție.

Încărcarea imaginii nu s-a putut realiza.

Verifică daca ai selectat un fișier cu extensia JPG, JPEG, GIF sau PNG cu dimensiunea maximă de 2 MB și încearcă din nou.

Ne pare rău. A apărut o eroare la procesarea fotografiei. Reîncarcă pagina și încearcă din nou.

În curs de procesare... Te rugăm să aștepți.
Emoticoane
Adaugă imagine

Ne pare rău. Comentariul NU a putut fi înregistrat

Posibile motive:

- a apărut o eroare temporară la adăugarea comentariului. În acest caz, reîncarcă pagina și încearcă din nou;
- autorul te-a adăugat în lista lui cu utilizatori blocați. În acest caz, nu mai poți să îi trimiți mesaje sau să comentezi și să votezi conținutul adăugat de el.

Afișează mai multe
Se încarcă...

Comentarii Facebook

Parteneri:

AAFRO.ro Suceava 360 Bucovina 360

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul în legătură cu utilizarea acestora. Află mai multe

Am revenit cu un nou design și noi servicii. Mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis sugestii și păreri până acum. Ne-au fost de un real folos.

Dacă ai descoperit o problemă legată de site, ai noi idei sau vrei doar să îți spui părerea, folosește formularul de mai jos pentru a ni le aduce la cunoștință.